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Phytochemische, analytische und pharmakologische in vitro Untersuchungen zu den phenolischen Inhaltsstoffen eines standardisierten Weidenrindenextraktes

URN to cite this document:
urn:nbn:de:bvb:355-epub-230926
DOI to cite this document:
10.5283/epub.23092
Freischmidt, Anne
Date of publication of this fulltext: 24 Jan 2012 09:25


Abstract (German)

Weidenrinde besitzt eine lange Tradition als gut verträgliches pflanzliches Arzneimittel gegen Schmerzen und Fieber. Dabei wurde lange Zeit das Phenolglucosid Salicin als wirksamkeitsbestimmender Inhaltsstoff betrachtet. Neuere Untersuchungen belegen jedoch, dass Salicin nicht allein für die antiinflammatorischen Eigenschaften ausschlaggebend sein kann. So rückten vor allem die Polyphenole in den ...

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Translation of the abstract (English)

Willow bark preparations hold a long tradition as well-tolerated herbal remedies for pain and fever. For the longest time, the phenolic glucoside salicin was regarded as the main active principle. However, recent studies indicate that salicin alone cannot be responsible for the observed antiinflammatory effects. Therefore, mainly the attendant polyphenols gained scientific attention. This study ...

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