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Strukturelle und funktionelle Charakterisierung von Protein O-Mannosyltransferasen der Bäckerhefe Saccharomyces cerevisiae

URN to cite this document:
urn:nbn:de:bvb:355-opus-2747
Girrbach, Verena
Date of publication of this fulltext: 21 Jul 2004 15:36


Abstract (German)

Die Protein O-Mannosylierung ist für die Hefezelle eine essentielle Proteinmodifikation. Der initiale Schritt, bei dem ein Mannosylrest von Dolicholphosphat-Mannose (Dol-P-Man) auf Ser/Thr-Seitenketten sekretorischer Proteine übertragen wird, erfolgt im endoplasmatischen Retikulum. Katalysiert wird diese Reaktion von Protein O-Mannosyltransferasen (Pmtps). Die Bäckerhefe S. cerevisiae ...

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Translation of the abstract (English)

Protein O-mannosylation is an essential protein modification in yeast. It is initiated at the endoplasmic reticulum, by a family of protein O-mannosyltransferases (Pmtps). These enzymes catalyze the transferreaction of a mannosyl residue from dolichyl phosphate-mannose (Dol-P-Man) to Ser/Thr residues of secretory proteins. There are seven PMT-family members in S. cerevisiae, which are ...

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